Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2020-Έκθεση Πλεούμενα Λιμνών και Ποταμών της Ελλάδας

 

Στα πλαίσια της τελετής λήξης της έκθεσης Πλεούμενα των Λιμνών και Ποταμών της Ελλάδας, που έλαβε χώρα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2020, από τις 18 Ιανουαρίου έως και 10 Φεβρουαρίου, έγινε μια γενική αποτίμηση και επισήμανση των στόχων της.

Την έκθεση επισκέφθηκαν 3.216 επισκέπτες, 35 σχολικές μονάδες με 1.105 μαθητές, το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα μεγάλο.

Η διαδραστική αυτή έκθεση απέδειξε και ανέδειξε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

  1. Μια έκδοση εικονογραφημένη “τα πλεούμενα των λιμνών και ποταμών της Ελλάδας” που κινείται ανάμεσα σε μελέτη και λεύκωμα έδωσε στο αναγνωστικό κοινό με ένα ποιο εύκολο και εύπεπτο τρόπο, θέματα του πολιτισμού μας που αγνοούμε.
  2. Το υλικό της ίδιας της έκδοσης αποτέλεσε πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν λογοτεχνικά έργα, αφηγήσεις παραμυθιών εμπνευσμένα από την έκδοση, ζωγραφιές, κατασκευές και μουσικές παραστάσεις. Αποτέλεσε δηλαδή ένα πολυεργαλείο για να μεταδοθεί το θέμα της σε κάθε γενιά, σε κάθε ηλικία, σε ένα ευρύ κοινό, σε μικρά και μεγάλα παιδιά.
  3. Ενέπνευσε το κοινό και έδειξε πρότυπα πολιτιστικά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τις επιστήμες και τις τέχνες.
  4. Κινητοποίησε την τοπική κοινωνία να ξαναφέρει στο προσκήνιο τέχνες και επιστήμες που έχουν άμεση σχέση με την ίδια την ταυτότητά της! Συζητήθηκε και δρομολογήθηκε την ημέρα της λήξης η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, με το οποίο θα διαφυλάξουμε ως κοινωνία την διαδικασία της κατασκευής των παραδοσιακών πλεούμενων της λίμνης Παμβώτιδας. Επίσης ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα εκμάθησης νέων να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μας βάρκες, είτε για άθληση, είτε για ψυχαγωγία είτε για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως είναι η ψαροσύνη, που τείνει να εξαφανιστεί στην πόλη μας.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες, ανθρώπους και φορείς, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και υλοποίηση του προγράμματος αυτής της έκθεσης.

Στην “ΑΡΤΕΟΝ” Εκδοτική και τον συγγραφέα, ερευνητή και εκδότη κύριο Άρη Τσικοντούρη.

Στον κύριο Δημήτρη Μάρα, μικροναυπηγό από την Θεσσαλονίκη.

Στην Νικολάου Βασιλική, υπεύθυνη διοργάνωσης της έκθεσης.

Στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, στον πρόεδρο κύριο Φίλιππα Φίλιο και το προσωπικό του Φορέα που συμμετείχε, η βοήθεια των οποίων υπήρξε πολύτιμη.

Το μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, την υπεύθυνη κυρία Αγνή Δρίμτζια και όλο το προσωπικό του μουσείου για την ζεστή φιλοξενία.

Στους χορηγούς μας, η στήριξη των οποίων υπήρξε πρωταγωνιστικά πολύτιμη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο