Καθαρισμός Φωλιάς – Άφιξη των πρώτων Λευκοπελαργών

Η άνοιξη ήρθε και στα Γιάννενα…. καθώς η άφιξη των πελαργών σηματοδοτεί τον ερχομό της. Την Τετάρτη 10/03/2021 κατέφθασε ο πρώτος πελαργός στη φωλιά της Ελεούσας, σταθερός στο ραντεβού του και από τους πρώτους που καταφθάνει κάθε χρόνο. Ο πελαργός έχει ήδη αρχίσει την επισκευή της φωλιάς περιμένοντας το ταίρι του.

Στη φωλιά της Ελεούσας φέτος πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και τον Δήμο Ζίτσας. Καθώς κάθε χρόνο οι πελαργοί προσθέτουν νέο υλικό για να διαμορφώσουν τη φωλιά τους, σταδιακά οι φωλιές αποκτούν μεγάλο βάρος και ειδικά σε περιπτώσεις που είναι φτιαγμένες πάνω σε τεχνητή βάση υπήρχε ο φόβος η βάση να μην αντέξει το βάρος της. Η φωλιά της Ελεούσας ήταν μία τέτοια περίπτωση, όπου υπήρξε ανάγκη καθαρισμού της με αφαιρεση υλικού.

Με συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και του Δήμου Ζίτσας πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός της φωλιάς από τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων στις 20/02/2021. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες εργασίες καθαρισμού ή συντήρησης της φωλιάς πρέπει να πραγματοποιούνται όταν οι πελαργοί έχουν εγκαταλείψει τις φωλιές τους έτσι ώστε να μην νιώσουν απειλή από τον άνθρωπο κα υπάρξει κίνδυνος εγκατάλειψης της. Δυστυχώς μέσα στη φωλιά εντοπίστηκαν πολλά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα, παπούτσια κ.α.) τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και τον καθαρισμό της φωλιάς, και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης κ. Γεώργιο Λιόλιο καθώς και το τεχνικό προσωπικό Μάκη Κωνσταντίνο και Βλάχο Γεώργιο.

Επίσης ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Ζίτσας και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο κ. Φώτη Ράρρα για την συνεργασία και το ενδιαφέρον που έδειξε τόσο για τη ασφάλεια των πολιτών όσο και των πελαργών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο