Η προστατευόμενη περιοχή

Πέντε περιοχές NATURA απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης

O Φορέας ∆ιαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ιδρύθηκε µε βάση τους Ν.1650/86, 3044/99. Σκοπός της ίδρυσής του είναι η διαφύλαξη της φυσικού οικοσυστήματος, η αποκατάσταση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της Παμβώτιδας με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και υιοθετούν την αρχή της αειφορίας. Ο συνδυασμός της προστασίας της φύσης και η παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων αποτελεί τον στόχο και ταυτόχρονα πρόκληση για τον Φορέα Διαχείρισης. Η συμβολή και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη και καθοριστική για την επιτυχία του στόχου.

σκουφοβουτηχτάρι-Podiceps-cristatus

Χλωρίδα & Πανίδα

Η Χλωρίδα και η Πανίδα στη Λίμνη Παμβώτιδα.

 

scan5

Παμβώτιδα & Άνθρωπος

Δείτε σχετικά εδώ: Λίμνη & Άνθρωπος

ΑΜΦΙΒΙΑ -ΒΑΤΡΑΧΟΣ

Οι οικότοποι

Οι οικότοποι της Παμβώτιδας: Οικότοποι

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι.) περιλαμβάνει στην περιοχή ευθύνης του σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Συστάθηκε το 2003 και σκοπός του είναι η προστασία της Λίμνης, η διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας της με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου. Είναι Ν.Π.Ι.Δ , κοινωφελούς χαρακτήρα και εποπτεύεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως και η δεύτερη αρχαιότερη μετά τη λίμνη της Αχρίδας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (ηλικίας περίπου 7 εκ. ετών). Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ 2000 λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων της και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Βασικά χαρακτηριστικά

  • βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι
  • έκταση: 22km2 της λεκάνης απορροής του λεκανοπεδίου
  • μέσο βάθος: 4,5μ. (ρηχή λίμνη)
  • μέγιστο βάθος: 8 μ.
  • ηλικία ~7.000.000

Τελευταία Νέα / Ανακοινώσεις

Εποικοινήστε μαζί μας

Για κάθε πληροφορία ή ανάγκη επικοινωνίας μπορείτε να μας καλέσετε χρησιμοποιώντας την παρακάτω σελίδα:

fylaksi

Δράσεις & Δραστηριότητες

Ο Φορέας υπολοιπεί μια σειρά από δράσεις και δραστηριότητες: Μεταξύ άλλων, υλοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, παρέχει φύλαξη στην προστατευόμενη περιοχή, συμβάλλει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπονεί μελέτες & γνωμοδοτήσεις, παρουσιάζει εκδόσεις σχετικές με την Προστατευόμενη Περιοχή, κ.α.

Υποδομές του Φορέα

Οι υποδομές του Φορέα περιλαμβάνουν:

  • Το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας
  • Το Κέντρο Πληροφόρησης Παμβώτιδας, στο Νησί Ιωαννίνων
@υπουργειο-περιβαλλοντοσα
@PEP HPEIROU
new_logo
Prasino_Tameio
EU_TS
ESPA1420_rgb

Η Λίμνη Παμβώτιδα και τα Γιάννινα ως προορισμός

Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Proin eget tortor risus.

Skip to content