Δελτίο τύπου: «ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ 2020»

 

Με επιτυχία έλαβε χώρα η δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στις 14 Ιουνίου 2020. Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την κα. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ) και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε (3) φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Λογγάδες, Ελεούσα, Λαψίστα) και δακτυλιώθηκαν (11) νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια να δακτυλιωθούν οι νεοσσοί σε (3) επιπλέον φωλιές, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς στις δύο φωλιές (Νεοχώρι, Πετσάλι) οι νεοσσοί ήταν σε μέγεθος που δεν ενδείκνυται η δακτυλίωσή τους, ενώ στην τρίτη φωλιά (Ροδοτόπι) δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η εκκόλαψη. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τρεις (3) φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τις φωλιές αρκετά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους “μπουσουλάνε”, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Eva Stets για τη συνεργασία και τη μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό του ΦΔ, τον κ. Μαμάση Διονύση Περιβαλλοντολόγο για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων, καθώς και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν.

Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και την άψογη συνεργασία, και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον κ. Γεώργιο Λιόλιο καθώς και το τεχνικό προσωπικό, Παπαδιαμάντη Κοσμά και Κυριακό Μανώλη που συμμετείχε ενεργά στη δράση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο